پیپکده | pipkadeh

واحد یک: بازار فارکس چیست؟

درس 1/6 | زمان مطالعه: 10 دقیقه
واحد یک: بازار فارکس چیست؟

بازار فارکس چیست؟رای توضیح بهتر، فرض کنید به یک کشور دیگر سفر کرده‌اید. هنگام ورود به فرودگاه، احتمالاً به یک صرافی مراجعه کرده و پول خود را به ارز مقصد تبدیل می‌کنید. در تابلوی صرافی، نرخ تبادل برای ارزهای مختلف نمایش داده شده است. (نرخ تبادل، قیمت نسبی دو ارز از دو کشور مختلف است.)



در سفر به کانادا، ممکن است در فرودگاه ونکوور شما به دنبال تبادل دلار آمریکا با دلار کانادا باشید. با مشاهده نرخ تبادل ارزها در فرودگاه، احتمالا تعجب می کنید و این سوال در ذهنتان مطرح می شود که "آیا ۱۰ دلار من واقعاً ۱۳ دلار کانادا می‌ارزد؟!". در واقع بازار فارکس نیز محل تبادل ارز کشورهای مختلف می باشد.





فارکس، بزرگترین بازار مالی غیرمتمرکز در جهان است که در آن ارز کشورهای مختلف معامله می‌شود و با تغییر نرخ ارز در طول زمان، این بازار همیشه در حال نوسان است.





مهم ترین دلیل معاملات ارز در بازار فارکس، دستیابی به سود مستمر بواسطه تغییرات در نرخ ارزها می باشد. حجم معاملات در بازار فارکس، بالغ بر ۶.۶ تریلیون دلار در روز می باشد که این حجم معاملات در مقایسه با بازار بورس نیویورک (با حجم ۲۰۰ میلیارد دلاری) بسیار بزرگ محسوب می شود.





جدول نمودار میانگین حجم معاملات روزانه برای بازار فارکس، بورس نیویورک، بورس توکیو و بورس لندن در شکل زیر آورده شده است**:**









ظتعیین اندازه دقیق بخش خرده فروشی بازار فارکس بسیار دشوار است، اما تخمین زده می شود که حدود 3 تا 5 درصد از حجم معاملات روزانه که چیزی در حدود 200 تا 300 میلیارد دلار می باشد به معاملات خرد اختصاص داشته باشد. بازار فارکس 24 ساعت شبانه روز و 5 روز هفته باز است و فقط آخر هفته تعطیل می شود و برخلاف بازارهای سهام یا اوراق قرضه، بازار فارکس در پایان هر روز کاری تعطیل نمی شود. در عوض، تجارت به تایم فریم های مختلف در دنیا انتقال می یابد. در ابتدا، معاملات در اوکلند شروع می شود، سپس به سیدنی، سنگاپور، هنگ کنگ، توکیو، فرانکفورت، لندن و در نهایت نیویورک منتقل می شود و دوباره به نقطه اول می رسد و این چرخه همچنان ادامه دارد.





چه چیزی در بازار فارکس مورد معامله قرار می گیرد؟





.در بازار فارکس، به طور خاص، "ارزها" هدف معاملات هستند





تصور کنید که خرید یک ارز همانند خرید سهم یک شرکت است به این معنی که شما در حال خرید "سهم" از اقتصاد کشوری هستید. به عبارت دیگر، زمانی که شما فرانک سوئیس را خریداری می‌کنید، در واقع "سهم" اقتصاد سوئیس را در اختیار دارید. شما اعتقاد دارید که اقتصاد سوئیس بهبود می‌یابد و امیدوارید با فروش این "سهم" در آینده سود کسب کنید.





به طور کلی، نرخ مبادله بین یک ارز و ارزهای کشورهای دیگر، نمایانگر وضعیت اقتصادی آن کشور نسبت به دیگر کشورها است.





ارزهای اصلی:






  • اگرچه در بازار فارکس امکان تبادل تعداد زیادی ارز وجود دارد، اما به عنوان یک تریدر تازه‌کار، احتمالاً معاملات را با " ارزهای اصلی " شروع می‌کنید










ارزهایی که در جدول زیر به عنوان "ارزهای اصلی" ذکر شده‌اند، به دلیل پرمعامله‌تر بودن و نماینده بودن اقتصادهای بزرگ جهان، این نام را دارند.









نماد ارزها همیشه دارای سه حرف است، که دو حرف اول نام کشور و حرف سوم نشان دهنده نام واحد پول آن کشور است. این سه حرف به کدهای ارز معروف هستند.





به عنوان مثال در ارز NZD دو حرف اول NZ  مخفف نیوزیلند است و D مخفف دلار یعنی دلار نیوزیلند.









نکته : پوند بریتانیا قدیمی ترین واحد پولی جهان است که هنوز هم مورد استفاده قرار می گیرد و قدمت آن به قرن هشتم باز می گردد. آخرین واحد پولی جهان پوند سودان جنوبی است که در 18 جولای 2011 رسمیت یافت.





خرید و فروش جفت ارزها





مفهوم تجارت در فارکس چیست؟





مفهوم تجارت فارکس خرید یک ارز و فروش ارز دیگری است.






  • ارزها از طریق "بروکرهای فارکس" قابل ترید کردن هستند و به صورت جفت ارز معامله می‌شوند.




  • برای مثال، هنگامی که در بازار فارکس معامله می‌کنید، یورو و دلار آمریکا (EUR/USD) یا فرانک سوئیس و ین ژاپن (CHF/JPY) را به صورت جفت ارز خرید و فروش می‌کنید. هر جفت ارز دائماً در حال نوسان است و نرخ مبادله نسبت قیمت دو ارز از دو کشور مختلف را نشان می‌دهد.**





:سه دسته اصلی جفت ارز وجود دارد






  • "جفت ارزهای اصلی"




  • "جفت ارزهای کراس"




  • "جفت ارزهای فرعی"




  • در جفت ارزهای اصلی همیشه دلار آمریکا حضور دارد، یک طرف دلار آمریکا و در طرف مقابل یکی از ارزهای اصلی قرار می‌گیرد.




  • جفت ارزهایی که یکی از ارزهای اصلی را شامل می‌شوند، به عنوان "مینور" نیز شناخته می‌شوند.




  • جفت ارزهای فرعی از یک ارز اصلی و یک ارز از بازارهای نو ظهور تشکیل می‌شوند.




  • جفت ارزهای اصلی شامل هشت جفت ارز است که همگی دارای دلار آمریکا (USD) هستند و بیشترین حجم معاملات در بازار را دارند.





هشت جفت ارز اصلی دربازار فارکس وجود دارد.





قیمت جفت ارزهای اصلی در مقایسه با جفت ارزهای کراس و جفت ارزهای فرعی، حرکت بیشتری دارد و





فرصت های معاملاتی بیشتری را فراهم می کند.









لازم به ذکر است نقدینگی در بازار مالی برای توصیف سطح فعالیت استفاده می شود. لذا در فارکس، نقدینگی بر اساس تعداد تریدرهای فعالی است که یک جفت ارز خاص را خرید و فروش می کنند. هر چه کالایی بیشتر معامله شود قدرت نقد شوندگی آن بیشتر است.





جفت ارزهای فرعی:





جفت ارزهایی هستند که در هر دو طرف، ارزهای اصلی قرار دارند، اما در هیچ‌کدام از آن‌ها دلار آمریکا وجود ندارد، درعین‌حال معاملات قابل‌توجهی در آن‌ها صورت می‌گیرد و به عبارتی این ارزها را هم می‌توان به‌عنوان ارزهای مهم بازار دانست.





بیشتر معاملاتی که در این جفت ارزها صورت می‌گیرد، توسط سه ارز یورو، پوند و ین ژاپن می باشد.





مثال هایی از یورو:









مثال هایی از ین:









مثال هایی از پوند:









سایر کراس ها:









جفت ارزهای فرعی از یک ارز اصلی تشکیل شده است که با واحد پول یک اقتصاد نوظهور مانند برزیل، مکزیک، شیلی، ترکیه یا مجارستان جفت شده است.





اساساً یک جفت ارز فرعی شامل  یک ارز اصلی در کنار یک ارز فرعی است. نمودار زیر شامل چند نمونه از جفت ارزهای فرعی است. به خاطر داشته باشید که این جفت‌ ارزها به اندازه جفت ارزهای اصلی یا کراس معامله نمی‌شوند، بنابراین هزینه‌های تراکنش مرتبط با معامله این جفت‌ ارزها معمولاً بیشتر است.









در تصویر زیر لیست جامع تری از ارزهای فرعی وجود دارد:

















نکته: آیا می دانستید 180  ارز قانونی در جهان وجود دارد که توسط سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته شده است؟ اما بروکرهای فارکس تمایل دارند تنها 70 جفت ارز را به تریدرها ارائه دهند.





به غیر از سه دسته اصلی جفت ارزها، «گروه‌های» دیگری از ارزها در دنیای فارکس وجود دارند که باید از آنها آگاه باشید.





ارزهای G10





ارزهای G10 ده مورد از ارزهای پرمعامله در جهان هستند که جزو نقدشونده ترین ارزهای جهان محسوب می شوند. تریدرها به طور مرتب آنها را در بازار آزاد با کمترین تأثیر بر نرخ ارز بین المللی خرید و فروش می کنند.










اسکاندیناوی یک منطقه فرعی در شمال اروپا است که پیوندهای تاریخی، فرهنگی و زبانی قوی دارد. اصطلاح " اسکاندیناوی " در کاربرد محلی سه پادشاهی دانمارک، نروژ و سوئد را در بر می گیرد و ارزهای آنها با هم، به عنوان "اسکاندیز" شناخته می شود.





در گذشته، دانمارک و سوئد اتحادیه پولی اسکاندیناوی را تأسیس کردند تا ارزهای خود را با استاندارد طلا ادغام کنند. در ادامه، نروژ به آنها ملحق شد. لذا این کشورها یک واحد پولی با ارزش یکسان داشته، با این تفاوت که هر یک، سکه های خود را ضرب می کردند. اما پس از جنگ جهانی اول، استاندارد طلا کنار گذاشته شد و اتحادیه پولی اسکاندیناوی منحل شد. این کشورها تصمیم گرفتند تا حداقل، ارز مشترک خود را حفظ کنند. اگر متوجه نام ارزهای آنها شده باشید، همه آنها شبیه به هم هستند. شایان ذکر است که کلمه "کرون" به معنای "تاج" است.









همچنین نام مستعار “NOK “Krone و نام مستعار “SEK “Sweden Kronor است، بنابراین وقتی با دلار آمریکا جفت میشود USD/NOK  و USD/SEK خوانده می شود.





ارزهای CEE





مخفف اروپای مرکزی و شرقی است. اروپای مرکزی و شرقی اصطلاحی است که شامل کشورهای اروپای مرکزی، بالتیک ، اروپای شرقی و اروپای جنوب شرقی (بالکان) است که معمولاً به معنای کشورهای کمونیست سابق در بلوک شرق (پیمان ورشو) در اروپا است.





چهار ارز اصلی CEE در بازار فارکس وجود دارد که در جدول زیر نشان داده شده است:









بریکس:





بریکس نام اختصاری است که برای انجمن شش اقتصاد ملی نوظهور بزرگ ابداع شده است: برزیل، روسیه، هند، اندونزی، چین و آفریقای جنوبی





در ابتدا چهار مورد اول به عنوان " BRIC " گروه بندی شدند. BRIC اصطلاحی بود که توسط گلدمن ساکس برای نامگذاری اقتصادهای نوظهور جدید با رشد بالا ایجاد شد.





بریکس اصطلاحی است که توسط OECD با اضافه شدن اندونزی و آفریقای جنوبی ایجاد شد.





اندازه و نقدینگی بازار فارکس:





در مقایسه با دیگر بازارهای مالی مانند بورس نیویورک، بازار فارکس چالش‌ها و ویژگی‌های خاص خود را دارد. این بازار، به عنوان یک فضای الکترونیکی بدون محل فیزیکی خاص، در سراسر جهان گسترده شده است. از طریق یک شبکه از بانک‌ها و مؤسسات مالی غیربانکی، این بازار به صورت 24 ساعته و در طول 5 روز هفته فعالیت دارد و امکان معامله در هر زمان و مکانی را برای افراد فراهم می‌سازد.





بازار فارکس به عنوان بزرگترین و محبوب‌ترین بازار مالی جهان شناخته می‌شود. افراد حقیقی و سازمان‌ها در سطح جهان به عنوان تریدرهای این بازار شناخته می‌شوند.






  • در نمودار زیر، هفت ارز پرمعامله آورده شده‌اند










دلار آمریکا با تقریباً 85% از حجم معاملات بازار فارکس به عنوان بزرگترین سهم، یورو با تقریباً 39% و ین ژاپن با تقریباً 19% از معاملات، دیگران را پشت سر می‌گذارند









بر اساس گزارش صندوق بین‌المللی پول، دلار آمریکا تا حدود 62% از ذخایر ارزی جهان را تشکیل داده است. نقش این ارز در بازار فارکس نه تنها به تسهیل تجارت، بلکه به عنوان ابزار اصلی اقتصاد پایدار ایالات متحده نیز بسیار حیاتی است.





کارکردهای اصلی بازار فارکس عبارتند از:






  • انتقال وجوه ارز یک کشور به ارز دیگر




  • اعطای اعتبار کوتاه‌مدت برای تامین مالی تجارت بین‌المللی




  • کنترل نوسانات نرخ ارز خارجی در زمان معامله و پرداخت




  • بیشترین معاملات در بازار فارکس براساس تحلیل‌های تکنیکال و اخبار فاندامنتال انجام می‌شود. بخشی از معاملات نیز به معاملات تجاری و مالی اختصاص دارد. به عبارت دیگر، بسیاری از تریدرها بر اساس حرکات قیمت در کوتاه‌مدت معامله می‌کنند. حجم معاملات در بازار فارکس بسیار بزرگ است، به گونه‌ای که حجم معاملات روزانه 6.6 تریلیون دلار است، که این موضوع باعث نقدینگی بالا در بازار می‌شود.





از نظر تریدرهای کوتاه‌مدت، نقدینگی بسیار اهمیت دارد. این نکته تعیین‌کننده است که در یک بازه زمانی معین، قیمت چقدر تغییر می‌کند.





میزان حجم معامله در بازار، یکی از عوامل نشان‌دهنده نقدینگی است.





اوج نقدینگی و در بازار فارکس را می‌توان در زمان باز شدن بازار لندن و اروپا و هم‌پوشانی آن با بازار نیویورک مشاهده کرد و با بسته شدن این بازارها نقدینگی در بازار کم می‌شود.


 

GDPR

هنگامی که از هر یک از وب سایت های ما بازدید می کنید، ممکن است اطلاعاتی را در مرورگر شما ذخیره یا بازیابی کند، عمدتاً به شکل کوکی. این اطلاعات ممکن است در مورد شما، تنظیمات برگزیده یا دستگاه شما باشد و بیشتر برای اینکه سایت همانطور که انتظار دارید کار کند استفاده می شود. این اطلاعات معمولاً مستقیماً شما را شناسایی نمی کند، اما می تواند تجربه وب شخصی سازی شده تری را به شما بدهد. از آنجایی که ما به حق شما برای حفظ حریم خصوصی احترام می گذاریم، می توانید برخی از انواع کوکی ها را مجاز نکنید. برای اطلاعات بیشتر و مدیریت تنظیمات برگزیده خود، روی عناوین دسته بندی های مختلف کلیک کنید. لطفاً توجه داشته باشید که مسدود کردن برخی از انواع کوکی ها ممکن است بر تجربه شما از سایت و خدماتی که ما می توانیم ارائه دهیم تأثیر بگذارد.